Διαδικτυακή βοήθεια σε θέματα ψυχικής υγείας;

Οι άνθρωποι που με  επισκέπτονται , μερικές φορές πριν το κάνουν,  έχουν αναζητήσει απαντήσεις και συμβουλές για το θέμα ψυχικής υγείας που τους απασχολεί στο διαδίκτυο.  Το internet  παρέχει τεράστιο όγκο πληροφοριών για κάθε θέμα, ως επί τo πλείστον εύκολα και δωρεάν προσβάσιμο, ιδιότητες που κάνουν την αναζήτηση απαντήσεων σε αυτό ιδιαίτερα δελεαστική. Από την άλλη μεριά ωστόσο, είναι αρκετά δύσκολο να ξεχωρίσεις μέσα σε αυτό τον όγκο πληροφοριών ποιες είναι σχετικές, έγκυρες και αξιόπιστες. Η αναζήτηση απαντήσεων ή συμβουλών για θέματα ψυχικής υγείας στο διαδίκτυο μπορεί να γίνει από πολύ αγχωτική έως και επικίνδυνη.


 

Παρακάτω κατηγοριοποιώ σε μεγάλες κατηγορίες τα είδη ιστοσελίδων που σχετίζονται με ζητήματα ψυχικής υγείας  και προτείνω ενδεικτικά κάποιες ως πιο ενδιαφέρουσες και σχετικά αξιόπιστες. Ωστόσο, οφείλω να υπογραμμίσω ότι παρότι είναι θεμιτή μια πρώτη αναζήτηση πληροφοριών για κάποιο θέμα στο internet, ειδικά σε θέματα υγείας (γενικά) συνίσταται να ζητείται  στη συνέχεια η εξατομικευμένη βοήθεια κάποιου επαγγελματία.

1.       Ιστοτόποι που έχουν συγκεντρωμένο μεγάλο όγκο πληροφοριών για θέματα ψυχικής υγείας 

http://psychcentral.com/Τεράστιος αγγλόφωνος ιστότοπος με πολύ χρήσιμες πληροφορίες για επαγγελματίες σχεδόν για κάθε θέμα ψυχικής διαταραχής. Το 2008 ψηφίστηκε από το περιοδικό Time.com  ανάμεσα στις  50 καλύτερες  ιστοσελίδες παγκοσμίως. Ο ιστότοπος λειτουργεί από το 1995 και έχει πολύ μεγάλη επισκεψιμότητα. Για το ευρύ κοινό ενδιαφέρουσα είναι η βάση δεδομένων  με fora για διάφορα ψυχολογικά προβλήματα που παρέχει, καθώς και η δυνατότητα υποβολής ερωτημάτων online σε επώνυμους επαγγελματίες.

http://www.mentalhelp.net/ ιστότοπος ανάλογων χαρακτηριστικών με τον παραπάνω που είναι  ίσως λίγο πιο φιλικός προς τους θεραπευόμενους ή συμβουλευόμενους  παρά τους επαγγελματίες.

2.Προσωπικά ιστολόγια (blogs)  ανθρώπων ή ομάδων ανθρώπων που έχουν βιώσει κάποια ψυχική διαταραχή και μοιράζονται βιώματα και εμπειρίες που τους βοήθησαν.

 Οι πληροφορίες εδώ θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με αρκετή επιφύλαξη και κριτική ματιά, γιατί δεν υπάρχει κάποιος έλεγχος τους από κάποιου είδους επιστημονική εκδοτική αρχή, οπότε,  πολλές φορές το περιεχόμενο  είναι φορτισμένο  και έντονα υποκειμενικό. Ωστόσο, ακριβώς λόγω αυτού, πολλοί ασθενείς βρίσκουν ανακούφιση και κατανόηση σε αυτά τα προσωπικά ιστολόγια. Ένας χρήσιμος  ιστότοπος αυτού του είδους είναι το http://www.alifelessanxious.com/  του  Steve Pavilanis,  ενός ανθρώπου που έχει υποφέρει για χρόνια από κοινωνική φοβία και κρίσεις πανικού. Ιδιαίτερα χρήσιμα είναι σύντομα βιντεάκια όπου παρουσιάζει με απλά αγγλικά και παραστατικότητα κάποιες τεχνικές χαλάρωσης.

3. Επιστημονικές και επαγγελματικές ενώσεις ειδικών ψυχικής υγείας. Βλέπε στους «Συνδέσμους» στην ιστοσελίδα μου.

4. On line παροχή συμβουλευτικής

Για το τι είναι η online  συμβουλευτική βλ. στην ιστοσελίδα μου. Ένα παράδειγμα επαγγελματικού site  που παρέχει online συμβουλευτική είναι της Gill Jones  ενώ αν κάποιος ενδιαφέρεται για εξ αποστάσεως εκπαίδευση στην online συμβουλευτική μπορεί να πατήσει  για παράδειγμα εδώ. Επίσης, μπορείτε να πάρετε περισσότερες πληροφορίες για Βρετανική Ένωση Εξ αποστάσεως Συμβουλευτικής και Θεραπείας (Association for Counselling and Therapy Online).

Τέλος για όποιον ενδιαφέρεται, εκδόθηκε το 2002 (παλιό για τους χρόνους του internet!)  το «Ψυχολογία και Ψυχιατρική στο Διαδίκτυο» από την Ε. Βασιλάκη και Ε. Ροβίδης στα Ελληνικά Γράμματα. Παρότι παλιό ιδιαίτερα για τους  χρόνους του internet, το βιβλίο παρέχει κάποιες χρήσιμες διευθύνσεις ειδικά για τις κατηγορίες  1 και 3.