Βιογραφικό σημείωμα

ΧΡΗΣΤΟΣ ΖΙΟΥΒΑΣ, MSc, CADC, ECP
Ψυχοθεραπευτής-Οικογενειακός Θεραπευτής

Σύμβουλος Τοξικοεξαρτήσεων

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1969. Είναι παντρεμένος και έχει δύο δίδυμες κόρες.

Σπούδασε Κοινωνιολογία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο (1987-1992). Το 1991-1992, παρακολούθησε μαθήματα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας στο Brunel University του Λονδίνου. Το διάστημα από το 1995 έως το 1997 και από 1999 έως 2001 παρακολούθησε και ολοκλήρωσε Πρόγραμμα Ειδίκευσης στη Συστημική Ψυχοθεραπεία και τη Θεραπεία Οικογένειας στο Εργαστήριο Διερεύνησης Ανθρωπίνων Σχέσεων (ΕΔΑΣ).

Το ακαδημαϊκό έτος 2002-2003 ολοκλήρωσε με επιτυχία μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών στο Ινστιτούτο Ψυχιατρικής του Λονδίνου με ειδίκευση στην Οικογενειακή Θεραπεία (Master of Science in Family Therapy, Institute of Psychiatry, King’s College, University of London.

Το 2005 ολοκλήρωσε με επιτυχία Πρόγραμμα ειδικής μεταπτυχιακής εκπαίδευσης στη «Διοίκηση και Κοινωνικό Σχεδιασμό στην αντιμετώπιση της Τοξικοεξάρτησης» που διοργάνωσε το Εκπαιδευτικό Ινστιτούτου του ΚΕΘΕΑ σε συνεργασία με την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας, Τμήμα Κοινωνιολογίας, το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, Σαν Ντιέγκο, τμήμα Ψυχιατρικής και το Boston College, τομέας Κοινωνικής Εργασίας

Τη διετία 2004-2006, παρακολούθησε με επιτυχία πρόγραμμα εκπαίδευσης εκπαιδευτών – εποπτών στο Εργαστήριο Διερεύνησης Ανθρωπίνων Σχέσεων και το 2010 Πρόγραμμα Εκπαίδευσης στη Συστημική, Αφηγηματική και Καταξιωτική Πρακτική στην Εποπτεία, στο Κέντρο Συστημικής Θεραπείας σε συνεργασία με το Kensington Consultation Centre.

Έχει παρακολουθήσει και συμμετάσχει με παρουσιάσεις, σε σειρά σεμιναρίων και συνεδρίων τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Ανάμεσα στα ενδιαφέροντά του, είναι οι οικογενειακές και συντροφικές σχέσεις, η περίοδος της εφηβείας, οι εξαρτήσεις, η πατρότητα, η δυναμική ομάδας και η εκπαίδευση επαγγελματιών.

Από το 1992 έως τις αρχές του 2008, εργαζόταν στο Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ), κυρίως με έφηβους χρήστες ναρκωτικών και τις οικογένειές τους. Τόσο ως θεραπευτής, αλλά και ως υπεύθυνος Θεραπευτικών Μονάδων, εργάστηκε σε όλες τις φάσεις θεραπείας τόσο με τους έφηβους χρήστες όσο και με τους γονείς τους και τα αδέλφια τους (ΣΤΡΟΦΗ και ΠΛΕΥΣΗ).

Από το 2005 συνεργάζεται με το Εργαστήριο Διερεύνησης Ανθρωπίνων Σχέσεων (ΕΔΑΣ) ως εκπαιδευτής-επόπτης, ενώ από το 2008 διατηρεί και ιδιωτικό γραφείο ως συστημικός θεραπευτής και οικογενειακός θεραπευτής στο Μαρούσι.

Από το 2001 έως σήμερα είναι Πιστοποιημένος Σύμβουλος σε θέματα Τοξικοεξαρτήσεων από την Επιτροπή για Συμβούλους Τοξικοεξάρτησης σε Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα, μέλος του ICRC. 

Από το 2007 είναι Πιστοποιημένο στέλεχος Σ.Υ.Υ από το Ε.ΚΕ.ΠΙΣ. 

Τέλος, από το 2012 είναι Πιστοποιημένος Ψυχοθεραπευτής από την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Ψυχοθεραπευτών και μέλος της (European Certified Psychotherapist by European Association for Psychotherapy- EAP)

Επίσης, είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ψυχοθεραπείας (EAP),  της Ελληνικής Εταιρείας Συστημικής Θεραπείας (ΕΛΕΣΥΘ), της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Οικογενειακών Θεραπευτών (European Family Therapy Association – chamber of individual members) και της Association of Family Therapy and Systemic Practice in the UK.