Blog

21-04-2014

32 χρόνια μετά από την τελευταία φορά που τους είδα, συνάντησα τις προάλλες τους συμμαθητές μου του δημοτικού. Δύσπιστος και αμφιθυμικός για την ιδέα των δημοφιλών reunion της δεκαετίας  του facebook,  ειδικά μετά από την μοναδική πρόσφατη συμμετοχή μου σε ένα αντίστοιχο των γυμνασιακών χρόνων που με άφησε με μια κάπως καταθλιπτική και όχι ιδιαίτερα νοσταλγική γεύση. Κάτι ωστόσο στα μηνύματα και κυρίως στις φωτογραφίες που αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο πριν τη συνάντησή μας,  με έκανε να ξεπεράσω την αμφιθυμία μου και να παρασυρθώ σε βιώματα μιας άλλης εποχής.

 

05-03-2014

Τι είναι ο εκφοβισμός μέσω του Διαδικτύου  (Cyber bullying);

05-07-2013

Ποιοτικές έρευνες  που έχουν γίνει τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό με πατεράδες σχετικά με το αντίστοιχο ερώτημα, συγκλίνουν στην άποψη ότι η πατρότητα αλλάζει τον άνδρα σε διάφορα επίπεδα. Άλλοι υποστηρίζουν ότι αυτή η αλλαγή στη ζωή τους έφερε στην επιφάνεια πλευρές της ταυτότητάς  τους που προϋπήρχαν σε λανθάνουσα κατάσταση, και άλλοι ότι τους άλλαξαν ριζικά. Τα περισσότερα ευρήματα των συνεντεύξεων με πατεράδες, τα επιβεβαιώνει και  η κλινική πρακτική με θεραπευόμενους.


24-06-2013

Περίπου ένα χρόνο μετά τις αρχικές συναντήσεις, βρισκόμαστε στην τελική ευθεία για την ηλεκτρονική αποστολή των ερωτηματολογίων σε όλους τους νυν εκπαιδευόμενους και όλους τους απόφοιτους του Προγράμματος Ειδίκευσης στη Συστημική Θεραπεία του Εργαστηρίου Διερεύνησης Ανθρωπίνων Σχέσεων.

21-12-2012

Τα τελευταία χρόνια και στην Ελλάδα, κακώς ή καλώς, παρατηρείται μια αυξητική τάση στο ποσοστό διαζυγίων επί του αριθμού των γάμων. Κακώς, γιατί κάθε χωρισμός είναι μια επώδυνη ματαίωση των οραμάτων και προσδοκιών δύο – τουλάχιστον -  ανθρώπων.Καλώς, γιατί σε αντίθεση με προηγούμενες δεκαετίες, οι άνθρωποι πια,  για μια σειρά από λόγους, νοιώθουν ότι δεν είναι υποχρεωμένοι να βιώνουν έναν γάμο ως μια κοινωνική σύμβαση.


06-09-2012

Τα σημερινά πρωτάκια, δεν είναι πραγματικά πρωτάκια μιας και έχουν στην πλάτη τους ήδη μια χρονιά υποχρεωτικής εκπαίδευσης στο νηπιαγωγείο και συχνά ένα έως και τρία χρόνια ολιγόωρής ή και ολοήμερης παραμονής σε παιδικό σταθμό. Υπάρχουν αντικρουόμενες απόψεις σχετικά με τα οφέλη και τα μειονεκτήματα αυτής της ουσιαστικής

17-06-2012

Το τεύχος Μαΐου/Ιουνίου 2012 του περιοδικού  Psychotherapy Networker είναι αφιερωμένο στη σημασία του συναισθήματος στην ψυχοθεραπεία. Οι  J.Efran και M.Greene στο άρθρο τους με τίτλο «Γιατί κλαίμε. Ένας οδηγούς για θεραπευτές» (“Why we cry. A Clinician’s guide”) θίγουν κάποια ενδιαφέροντα σημεία σχετικά με τι μας συμβαίνει όταν κλαίμε, τα οποία θα προσπαθήσω να συνοψίσω σε μια δυο παραγράφους για όσους δεν έχουν πρόσβαση στο περιοδικό ή δεν διαβάζουν αγγλικά.

18-04-2012

Τις τελευταίες 3 δεκαετίες υπάρχει ένα αυξανόμενο επιστημονικό ενδιαφέρον για το ρόλο του πατέρα και παρατηρούνται σημαντικές αλλαγές στις προδιαγραφές του πατρικού ρόλου. Παρόλα αυτά, οι ίδιοι οι πατεράδες συνήθως δεν συμμετέχουν στη συζήτηση που γίνεται για τον ρόλο τους και συχνά είναι και απροετοίμαστοι για τις νέες απαιτήσεις του.

31-01-2012

Οι ασφαλιστές είναι επαγγελματίες στους οποίους απευθυνόμαστε για να  μας προσφέρουν ένα ανταγωνιστικό πρόγραμμα εξασφάλισης για μια μελλοντικά δύσκολη στιγμή και τους οποίους θυμόμαστε όταν αυτή η δύσκολη στιγμή έχει έρθει.


22-11-2011

Τσιγκούνης ή σπάταλος, οικονόμος ή  ανοικτοχέρης;

Πολλές φορές επιλέγουμε για σύντροφο κάποιον/α που έχει συμπληρωματικά προς εμάς χαρακτηριστικά. Επίσης στις σχέσεις μας με τους σημαντικούς άλλους μπορεί να είμαστε σαν συναισθηματικά συγκοινωνούντα δοχεία. Η «τσιγκουνιά» και η «σπατάλη», ο «γαλαντόμος» και ο «οικονόμος» εκτός από οικονομικές συμπεριφορές μπορεί να υποδεικνύουν και ευρύτερες στάσεις ζωής.